project profile
Country Loft Townhome Renovation in Loudoun County

Homeowner Challenge:

Our client was one of the first to purchase in his townhome community in 2005. As his family grew, he realized the traditional structured-room concept on the first level of his home wasn’t conducive to their lifestyle. It felt sectioned off as a formal dining room, office, kitchen and living room were all in separate spaces. With builder-grade finishes, the home lacked the rustic character the family desired and the easy flow they needed for their family.

The BOWA Solution:

BOWA’s In-House Design Team worked closely with the client to create the space and style he desired in his townhome. The walls separating the kitchen, dining room, and living room were removed, which immediately allowed for better light flow throughout the entire first floor. Our client found that the large island in his second home seemed to become the center of their entertaining and everyday lives. He wanted to mimic this in his townhome and made an 18-foot island the focal point of the now open space. The windows were enlarged, as well as the sliding glass door leading to the updated outdoor deck. The room also features large posts wrapped in reclaimed wood to act as structural and architecturally interesting design details. The interior garage door was moved to enter through the new mudroom, and the first-floor powder room was updated to blend with the style of the rest of the space. The townhome now matches the character of Loudoun County farm country, but also captures the essence of a modern townhome.

Project Highlights:

  • Handpicked, reclaimed barn-wood accent wall in foyer with sliding door to separate mudroom.
  • Updated, modern staircase to match the first-floor styling.
  • Deck size doubled to optimize indoor/outdoor living and entertaining.